Nee leren zeggen

(Zelfverzekerder worden) Vind jij het lastig om nee te zeggen? Cijfer je jezelf altijd weg omdat je aardig gevonden wilt worden? Je bent zeker niet de enige. Er zijn heel veel mensen die geen nee kunnen zeggen, bijvoorbeeld omdat ze anderen niet willen kwetsen. Een voorbeeld is iemand die vertelde hoe zij haar eigen en belangrijke werk liet vallen omdat zij verzoekjes kreeg om te helpen. Soms duurden die verzoekjes 2 tot 3 uur en zelfs langer. Aan het eind van de dag bleef zij nog overwerken om alles in te halen. Geen nee kunnen zeggen helpt je meestal niet vooruit. Daarnaast doe je vaak iets, wat je eigenlijk niet wilt. Wat vaak weer een rot gevoel over jezelf oplevert, oftewel een vervelende vicieuze cirkel. (Zelfverzekerder worden)

Waarom vinden wij het zo moeilijk om iets te weigeren?

(Zelfverzekerder worden) Om nee te leren zeggen moet je eerst leren begrijpen wat ons in de weg zit. Hieronder staan veel voorkomende oorzaken waarom mensen het lastig vinden om nee te zeggen.

  • Je wilt helpen: Je bent gewoon sympathiek en sociaal van binnen. Je wil de persoon niet wegsturen met een probleem en je wilt helpen waar mogelijk. Zelfs als het je tijd opslokt.
  • Bang om voor onbeleefd en egoïstisch te worden aangezien: Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat nee zeggen, zeker tegen mensen die het nodig hebben, onbeschoft is. Het gevoel dat anderen denken dat je egoïstisch bent bijvoorbeeld als je om hulp gevraagd wordt waar veel anderen bij zijn.
  • Je wilt je rol in een groep houden of krijgen: Je bent nieuw of wilt jezelf niet vervreemden van anderen. Dat is menselijke natuur. Onze hersenen zijn er op gericht om als kuddedieren te opereren en binnen een groep te horen. Dus je doet mee om andere leden van de groep te helpen en erbij te horen.
  • Conflicten vermijden: Je bent bang voor de reactie van de ander. Zelfs als de ander niet direct boos wordt kan er een soort veenbrandje ontstaan die tot nare consequenties kan leiden in de toekomst. (Zelfverzekerder worden)
  • Niets willen missen: Als je je zorgen maakt dat je door iets weigeren ergens niet bijkomt. Bijvoorbeeld een nieuw project of iets om te leren dat potentie heeft. Er zijn een hoop treinen die voorbij komen en je reactie is dat je geen van die kansen wilt missen. Daar spelen sommige mensen handig op in.
  • Laten zien dat je het aankan: Reputatie en het goed doen binnen een groep is heel aantrekkelijk. Als je nee zeggen ziet als een zwaktebod van anderen kan je jezelf dat ook aantrekken. Je wilt overkomen als de persoon die alles onder controle heeft en waar het goed mee gaat. Daarom heb je altijd wel wat tijd over om de anderen te helpen. Hierdoor voel je je zeker en goed over jezelf. Jij bent iemand die nodig en anderen hebben jou niet nodig.

(Zelfverzekerder worden) Als je jezelf herkent in enkele van deze punten dan ben je niet alleen. Ze komen allemaal vaak voor en het is heel waarschijnlijk dat het je nog wel een paar keer overkomt de komende tijd. Het is belangrijk om te beseffen dat veel van deze gedachten zijn berust op misvattingen of verkeerde aannames. Nee zeggen betekent niet altijd dat je een egoïst bent of dat je een ruziezoeker bent die meer met de ene heeft dan met de andere. Het betekent meestal niet dat er ruzie ontstaat of er over je geroddeld gaat worden.

Het idee dat je je carrière of relaties kwaad doet is lang niet altijd waar. Het is aan de andere kant ook niet zo dat anderen je gaan zien als een soort supermens. Het zijn allemaal ideeën in je eigen hoofd. Het gaat er voornamelijk om hoe je nee zegt en hoe je jezelf gaat zien. Iedereen heeft eigen taken en verantwoordelijkheden en behoeften. Nee zeggen is waarde geven aan je tijd en projecten, mensen en hobby’s die jij belangrijk vindt. (Zelfverzekerder worden)

7 manieren om nee te zeggen

Meer dan mensen en vragen vermijden zul je moeten leren op de juiste manier dingen af te slaan en te weigeren. Nadat je nee leert te zeggen zul je zien dat het niet zo erg is als gedacht. Veel anderen zullen begrip tonen en geen weerstand geven. Je leest dit artikel niet voor niets en je zult zien dat de problemen rondom nee zeggen vaak in je hoofd zitten. Als je niet weet hoe je nee wilt zeggen, dan hebben we hier zeven simpele manieren om nee te zeggen. Kies de manier die het beste bij jou en/of de situatie past:

1. Ik kan hier niets aan doen omdat ik nu andere prioriteiten heb

Als je te druk bent om het aanbod of verzoek op te pakken dan is dit antwoord toepasbaar. Het laat de persoon zien dat je bordje vol is en ook dat ze opletten bij verzoeken in de toekomst. Een manier hiervoor is goed te plannen. Vaak wordt er iets van je gevraagd en dan heb je niet scherp wat je te doen hebt die middag. Dan denk je wellicht dat je tijd hebt. Als je precies weet wat je moet doen dan is het waarschijnlijk dat je maar weinig tijd of helemaal geen tijd hebt. Dan kan je ook makkelijker kijken of je misschien iets later tijd hebt, vaak is het probleem dan al van zelf opgelost. (Zelfverzekerder worden)

2. Ik vind het heel leuk, zou het graag doen…. maar ik heb nu andere prioriteiten

Het is een zachtaardige manier om te zeggen dat je het niet wilt doen. De andere persoon is aangemoedigd doordat jij het idee wel ondersteunt en er niets mis is. Je kan gewoon niet de tijd nemen om er in te steken. Voordeel is van deze methode dat mensen blij zijn en je veel nieuwe ideeën blijft horen. Nadeel is dat als je correct wilt doen je wel tijd moet nemen om het te beantwoorden en goed te luisteren. Vooral handig bij klanten en bij grote projecten of verzoeken van mensen die je hoog acht. (Zelfverzekerder worden)

3. Kan je er nog even over nadenken of je het zonder mij kan oplossen, en anders kom je later terug

Dit is meer een misschien of vooruitschuiven dan een “nee” maar als je mensen wel wilt helpen die iets te vaak bij je komen met vragen kan dit een nette manier zijn. Want als de persoon echt een probleem heeft zal die later bij je terugkomen. Maar meestal wordt het wel opgelost voordat er weer aan jou gedacht wordt. Als mensen wel heel snel bij je terugkomen met vragen dan is het een idee om harder en duidelijker te zijn. (Zelfverzekerder worden)

4. Dit is niet echt in mijn straatje

Als iets niets is voor wat jij zoekt laat het weten en zorg dat je duidelijk maakt dat het niet persoonlijk is. Dus kap direct af als het echt niet iets is dat jou interesseert of waar je iets mee kunt. Vraag naar de persoon wat hij of zij nog meer doet. Het leert die persoon wat jij kan (en niet kan) zodat beide partijen duidelijk hebben waar je wel kunt helpen. (Zelfverzekerder worden)

5. Ik ben niet de beste persoon die je hierbij kan helpen, probeer xxx

Als jij niet de mogelijkheden hebt om iemand te helpen dan kan je laten weten dat je de verkeerde persoon bent.  Als het mogelijk is probeer iemand aan te raden waar ze wat mee kunnen. Als het iemand is die iemand kent of zelfs maar een afdeling. Probeer te zorgen dan ze echt iemand kunnen bereiken naar het beste van je kunnen. Op deze manier help je de mensen in de juiste richting en zorg je dat ze niet meer in de weg zitten. (Zelfverzekerder worden)

6. Ik kan het niet en heb er geen weet van

Wat ook nog een belangrijk antwoord kan zijn als je graag te veel hooi op je vork neemt is duidelijk maken dat je iets niet kunt. Jij kan niet alles en dat is prima. Je bent geen antwoord op alles. Als je ergens niet goed in bent is dat prima. (Zelfverzekerder worden)

7. Ik kan niet

Het meest simpele en duidelijke maniertje om nee te zeggen. Wij hebben zoveel remmingen en ideeën tegen nee zeggen. Zoals ik eerder beschreef in dit artikel zijn deze grenzen en de reacties van mensen vaak alleen in je hoofd. Anders was jij niet dit artikel gaan lezen. Er is niet zo veel mis met gewoon nee te zeggen. Het zal je verbazen hoeveel mensen er met respect en begrip op reageren. Meer respect nog dan wanneer je altijd maar ja zegt en mensen niet echt helpt. Nee leren zeggen op verzoeken die niet in je straatje passen is lastig maar een grote tijdpakker. Het zal je weinig weerstand en veel tijd opleveren. Je werk zal verbeteren en je zal zelfs meer ontspannen zijn. Stress komt van het idee dat het project waaraan je werkt onbekend en oncontroleerbaar is. Controleer jezelf en leer weigeren, dan komt de rest vanzelf! (Zelfverzekerder worden)

Zelfverzekerder worden coach

Wil jij nee leren zeggen, je grenzen leren aangeven en je zelfverzekerder worden? Ga dan aan de slag met een coach. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waar jouw talent ligt, maar ook wat jouw valkuilen zijn. Je begrijpt waarom je doet zoals je doet. We maken samen een actieplan zodat je goed aan de doel kan werken, leert je grenzen aan te geven en zelfverzekerder worden echt gaat lukken! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Bron: Lifewize

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

zelfverzekerder worden coach

Zelfverzekerder worden coach, zelfverzekerder worden coach, zelfverzekerder worden coach, zelfverzekerder worden coach