Drijfveren, talenten, competenties? Hoe zit het eigenlijk?!

Drijfveren, talenten, competenties. Wat betekent het allemaal en wat is eigenlijk het verschil? Hieronder een beschrijving van de verschillende begrippen en een voorbeeld ter ondersteuning.

Drijfveren

Stabiel (onbewust) persoonlijk behoeftepatroon met de daarmee samenhangende denkbeelden, angsten en verlangens.

Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen. (Bron: TMA) (goede erkende coach)

Talenten

Natuurlijke sterktes (gevormd door de mate waarin een drijfveer aanwezig is) die een persoon inzet om te krijgen wat hij onbewust wil en om te voorkomen wat hij niet wil.

Een talent is het natuurlijke vermogen om iets goed te doen. Een talent is het vermogen of de aanleg om iets te kunnen leren. Dat kan iets intellectueels zijn, bijvoorbeeld wiskunde, of iets creatiefs, bijvoorbeeld sport. Iedereen heeft talenten, maar die zijn niet altijd zichtbaar. Talent wordt beschouwd als iets wat je hebt of niet. Oftewel: je wordt ermee geboren.

Je moet ergens tijd en moeite in investeren, om het echt onder de knie te krijgen. Afhankelijk van je talent of aanleg, merk je dan dat de een sneller vooruitgaat dan de ander. Talent is niet iets vaststaands, het gaat om potentieel. En als je ergens veel talent voor hebt, gaat het vaak redelijk makkelijk, schijnbaar moeiteloos. (bron: Wij-leren)(goede erkende coach)

Competentie

Gedragsvaardigheid die een persoon stabiel kan inzetten (verkregen door kennis en ervaring). Een competentie wordt sneller en makkelijker geleerd als de correlerende drijfveren/talenten dezelfde richting opgaan! (bron: TMA)(goede erkende coach)

Competentie is het vermogen om een taak met de juiste kennis en vaardigheden te verrichten. In feite staat adequaat handelen daarbij centraal. In advertenties en vacatures worden vaak de competenties beschreven van de persoon die wordt gevraagd. Communicatief, flexibel of klantgericht zijn veel voorkomende eigenschappen van personen waar naar gezocht wordt. Iemand die minder goed tegen stress kan weet op die manier dat het weinig zin heeft om voor de vacature te solliciteren waarbij stressbestendigheid een belangrijke competentie is. Om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, zetten hogescholen en universiteiten hoog in op het ontwikkelen van competenties als samenwerken, conceptueel denken, zelfsturing en presenteren. Maar ook daarvoor is al sprake van ontwikkeling van onder meer het luisterend vermogen, het verbeteren van de discipline en de mate van assertiviteit. Hoe beter de desbetreffende competenties zijn ontwikkeld, des te groter is de kans dat een persoon voldoet aan het profiel in de vacature en aangenomen zal worden. (bron: Ensie)(goede erkende coach)

Een voorbeeld van hoe het kan werken in de praktijk:

Op zoek naar een goede erkende coach

Wil je jouw drijfveren, talenten en competenties onderzoeken? Start dan een coachtraject! In een traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet, je leert je drijfveren en talenten kennen en weet wat je nodig hebt om energie te krijgen van je werk. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier meer over de workshop communicatie of lees hier meer over loopbaancoaching.

goede erkende coach

goede erkende coach