Heb jij al een werkvindmaatje?

(ervaren coach Twente) Heb je een aantal leuke bedrijven gevonden waar je een open sollicitatie naar wilt sturen? Of heb je vacatures gevonden die je aanspreken? Dan is het tijd om te solliciteren. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Solliciteren doe je niet elke dag. Ga daarom niet in je eentje ploeteren, maar schakel mensen in. Vraag steun. Zo maak je veel meer kans op die felbegeerde baan.

Sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft een belangrijke stelregel: solliciteren doe je samen. Als je solliciteert, ben je niet per se altijd de leukste versie van jezelf. Je moet graven in wie je bent en wat je hebt gedaan – en je wordt daar misschien onzeker van. Je moet lijntjes uitgooien en jezelf presenteren – dat durf je misschien niet. Alleen al in de eerste fase van jezelf ‘arbeidsmarktklaar’ maken, moet je een hoop drempels over. (ervaren coach Twente)

Werkvindmaatje

In plaats van in je schulp te kruipen, kun je beter een ‘werkvindmaatje’ zoeken, bepleit Aaltje Vincent, zoals ze ook beschrijft in haar boek Jobmarketing 3.0. Met die persoon werk je alle fases van het sollicitatieproces door, en deel je opstekers en teleurstellingen. Die steun is heel praktisch: zo maak je samen jouw cv omdat je werkvindmaatje jouw kwaliteiten veel beter ziet. (ervaren coach Twente)

In het hele sollicitatieproces kun je mensen inschakelen, vertelde Vincent al in een eerdere Work in Progress-podcast over carrièreswitchen. Spreek af met zeker zes mensen die het werk doen dat jij leuk zou vinden. Die kunnen je ook nog tippen op een vacature. Natuurlijk houd je hen op de hoogte van je stappen en succesjes. (ervaren coach Twente)

Netwerken 

Bij al dat netwerken moet je steeds een goede indruk maken. Dat vreet energie. Met je werkvindmaatje kun je dan juist je twijfel en onzekerheid delen, en die gesprekken oefenen.

Zo concreet ziet Vincent die taak namelijk voor zich. Praten, oefenen met telefoneren of met een hand geven; die persoon moet met de ogen van een recruiter naar je kijken. Hij (of zij) moet zich helemaal in jou inleven en concreet doorvragen over je werk (Hoe loste jij dat probleem op? Hoeveel procent meer omzet heb je gegenereerd?). Aaltje Vincent benadrukt: ’Die persoon moet kritisch durven zijn, tijd hebben, jou de hele weg volgen en kennis hebben van jouw arbeidsmarkt.’  (ervaren coach Twente)

HR-achtergrond

Het vraagt dus nogal wat van die persoon. Hoe vind je dan zo’n werkvindmaatje? ‘Bedenk wel: mensen helpen anderen graag. Je biedt hen de kans zich goed te voelen’, zegt Vincent. Toch kun je het beter niet vragen aan vrienden met een drukke baan en kinderen. Ook niet ouders of een zus of broer, die zijn te emotioneel betrokken bij je. Het is slim om een ouder persoon te vragen, maar die moet wel de huidige arbeidsmarkt en de rol van sociale media begrijpen. ‘Kies bij voorkeur iemand met een hr-achtergrond, die vanuit zijn professie goede feedback kan geven’, adviseert Vincent. (ervaren coach Twente)

Omdat niet iedereen een hr-professional op gepaste afstand in zijn netwerk heeft, is er ook stichting De Broekriem, een platform voor en door werkzoekenden. Dat is gratis en pas wanneer je een baan hebt gevonden, doe je een donatie.
Kortom: nu is er echt geen excuus meer om niet te beginnen met het zoeken van een werkvindmaatje. (ervaren coach Twente)

Ervaren coach Twente

Wil je graag solliciteren naar een nieuwe baan, maar heb je geen idee wat echt goed bij jou past? Start dan een loopbaan traject. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt je kwaliteiten, je energiegevers, maar ook je energievreters. Je onderzoekt welke werkomgeving goed bij jou past en wat jou motiveert in een baan. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over studiekeuze coaching. (ervaren coach Twente)
ervaren coach Twente
ervaren coach Twente