Met deze hulp gaan jouw sollicitaties een stuk beter

Solliciteren doe je niet elke dag. Ga dan niet in je eentje ploeteren, maar schakel mensen in. Vraag steun. Zo maak je veel meer kans op die felbegeerde baan. (droombaan ontdekken)

Sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft een belangrijke stelregel: solliciteren doe je samen. Als je solliciteert, ben je niet per se altijd de leukste versie van jezelf. Je moet graven in wie je bent en wat je hebt gedaan – en je wordt daar misschien onzeker van. Je moet lijntjes uitgooien en jezelf presenteren – dat durf je misschien niet. Alleen al in de eerste fase van jezelf ‘arbeidsmarktklaar’ maken, moet je een hoop drempels over. (droombaan ontdekken)

Werkvindmaatje

In plaats van in je schulp te kruipen, kun je beter een ‘werkvindmaatje’ zoeken, bepleit Aaltje Vincent, zoals ze ook beschrijft in haar boek Jobmarketing 3.0. Met die persoon werk je alle fases van het sollicitatieproces door, en deel je opstekers en teleurstellingen. Die steun is heel praktisch: zo maak je samen jouw cv omdat je werkvindmaatje jouw kwaliteiten veel beter ziet.

In het hele sollicitatieproces kun je mensen inschakelen, vertelde Vincent al in een eerdere Work in Progress-podcast over carrièreswitchen. Spreek af met zeker zes mensen die het werk doen dat jij leuk zou vinden. Die kunnen je ook nog tippen op een vacature. Natuurlijk houd je hen op de hoogte van je stappen en succesjes. (droombaan ontdekken)

Netwerken (droombaan ontdekken)

Bij al dat netwerken moet je steeds een goede indruk maken. Dat vreet energie. Met je werkvindmaatje kun je dan juist je twijfel en onzekerheid delen, en die gesprekken oefenen.

Zo concreet ziet Vincent die taak namelijk voor zich. Praten, oefenen met telefoneren of met een hand geven; die persoon moet met de ogen van een recruiter naar je kijken. Hij (of zij) moet zich helemaal in jou inleven en concreet doorvragen over je werk (Hoe loste jij dat probleem op? Hoeveel procent meer omzet heb je gegenereerd?). Aaltje Vincent benadrukt: ’Die persoon moet kritisch durven zijn, tijd hebben, jou de hele weg volgen en kennis hebben van jouw arbeidsmarkt.’ (droombaan ontdekken)

HR-achtergrond

Het vraagt dus nogal wat van die persoon. Hoe vind je dan zo’n werkvindmaatje? ‘Bedenk wel: mensen helpen anderen graag. Je biedt hen de kans zich goed te voelen’, zegt Vincent. Toch kun je het beter niet vragen aan vrienden met een drukke baan en kinderen. Ook niet ouders of een zus of broer, die zijn te emotioneel betrokken bij je. Het is slim om een ouder persoon te vragen, maar die moet wel de huidige arbeidsmarkt en de rol van sociale media begrijpen. ‘Kies bij voorkeur iemand met een hr-achtergrond, die vanuit zijn professie goede feedback kan geven’, adviseert Vincent.

Omdat niet iedereen een hr-professional op gepaste afstand in zijn netwerk heeft, is er ook stichting De Broekriem, een platform voor en door werkzoekenden. Dat is gratis en pas wanneer je een baan hebt gevonden, doe je een donatie.
Kortom: nu is er echt geen excuus meer om niet te beginnen met het zoeken van een werkvindmaatje.

In de Work in Progress met Aaltje Vincent vertelt zij nog veel meer over hoe je slim kunt solliciteren met hulp van andere mensen. Luister nu. (droombaan ontdekken)

Droombaan ontdekken

Wil je graag solliciteren naar een nieuwe baan, maar heb je geen idee wat echt goed bij jou past? Start dan een loopbaan traject. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt je kwaliteiten, je energiegevers, maar ook je energievreters. Je onderzoekt welke werkomgeving goed bij jou past en wat jou motiveert in een baan. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
Droombaan ontdekken
droombaan ontdekken

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over meer productiviteit op het werk.

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over meer productiviteit op het werk.