Geld maakt niet gelukkig

Hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je bent. Het valt op hoe vaak die conclusie opduikt in de meest uiteenlopende onderzoeken. Maar klopt het ook? Een studie aan de Harvard Medical School werpt daar een verrassend nieuw licht op. (bureau voor coaching Twente)

Het onderzoek peilde naar de perceptie van emoties bij tienduizend proefpersonen uit alle leeftijdscategorieën. Ze kregen computer gegenereerde beelden voorgelegd van gezichtsuitdrukkingen. Daarbij moesten ze verschillende gradaties aangeven van drie grote gevoelens: angst, woede en geluk. Hoe bang was de man of vrouw op het beeld volgens hen? Hoe boos? En hoe goed voelde hij of zij zich in de wereld? (bureau voor coaching Twente)

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het vakblad Journal of Experimental Psychology. Kort samengevat: we kunnen die drie emoties het meest accuraat inschatten rond ons dertigste. Daarvóór zijn we het scherpst op angst en woede. Onderzoekster Laura Germine (Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School): “Op zich is dat logisch, natuurlijk. Denk zelf maar eens terug aan je puberteit. Je vond wellicht ook alles en iedereen vreselijk en vijandig. Maar hoe komt dat? Bekeken vanuit de cognitieve neurowetenschap: omdat je vermogen stijgt om sociale afkeuring en verwerping te detecteren, naarmate die voor jezelf zwaarder weegt.” (bureau voor coaching Twente)

Net het omgekeerde gebeurt volgens haar onderzoek aan de spiegelkant van de dertigjaarmijlpaal: “Naarmate je ouder wordt, neemt je vermogen af om op het eerste gezicht woede en angst te identificeren. Dat lijkt nogal wiedes, want ons fysiek en cognitief waarnemingsvermogen daalt met de jaren. En dat klopt ook, maar het verklaart nog niet waarom dat niet opgaat voor je perceptie van geluk. Ons onderzoek toonde namelijk aan dat die tot je zeventigste op hetzelfde niveau blijft.”

“Daardoor slaat de balans door naar die kant, en zie je alles door de bekende roze bril. En dat weerspiegelt zich vervolgens in onderzoeken die naar je emotionele beleving peilen. Je geeft overwegend aan dat de wereld je toelacht, omdat je angst en woede minder scherp waarneemt. Of draai het om: je filtert meer geluk uit het cognitief-emotionele totaalpakket, maar daarom ben je niet noodzakelijk fundamenteel gelukkig.” (bron: EOS Wetenschap | GDV)(bureau voor coaching Twente)

Bureau voor coaching Twente

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach. Kijk eens rond op onze website om te zien wat we voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. (bureau voor coaching Twente)

Bureau voor coaching Twente

Meer berichten lezen? Lees hier wat je kan doen tegen voorjaarsmoeheid.