Welke banen passen bij mij?

Hoe vind je de baan die écht bij jou past? Een baan waarin je uitgedaagd wordt talent te laten zien die jou op het lijf geschreven zijn. Een baan die aansluit bij wat jij belangrijk vindt, maar waar ook een beroep wordt gedaan op jouw drijfveren. Zodat je gemotiveerd bent en blijft. Zo’n baan bestaat, maar het blijft lastig zoeken als je je focust op die ene baan met die ene titel. Een eerste stap in het beroepskeuze onderzoek is vaak een test, maar een test geeft meestal niet alle antwoorden waar je naar zocht. Wat kan je wel doen?

Drijfveren in kaart brengen

Om te ontdekken wat echt bij jou past is het van belang dat je jezelf goed kent. Waar ga jij harder van lopen, wat doet jouw hart sneller kloppen? Wanneer je weet wat jou drijft, weet je waar je enthousiast van wordt. Je begrijpt waarom je bijvoorbeeld energie krijgt van het behalen van een prestatie, maar leegloopt van intensief contact met mensen. Of misschien wel juist andersom. Een drijfveer zet jou in beweging, bijna als vanzelf, omdat je het zo belangrijk en boeiend vindt. Het kennen van je drijfveren helpt je in je beroepskeuze onderzoek. Je kan zelfonderzoek doen, maar er zijn ook testen die je hier inzicht in geven. Zoals de Talenten Motivatie Analyse.

Benut je kwaliteiten

Dingen die je doet, zonder dat je het bijzonder vindt. Dat zijn vaak je grootste kwaliteiten. Maar omdat je het zo gewoon vindt en denkt dat iedereen dat wel kan of doet, ben je je er helemaal niet meer bewust van. Kwaliteiten komen vaak voort uit drijfveren. Want wanneer je iets heel fijn of belangrijk vindt, dat ga je daar iets voor doen. Bijvoorbeeld, jouw drijfveer is erkenning. Je hoort graag dat je iets hebt betekent voor een ander, of dat je iets heel goed hebt gedaan. Dan is de kans groot dat hulpverlenen of doorzettingsvermogen een kwaliteit van jou is. Je wordt er immers blij van dat je iets voor een ander hebt kunnen doen, of je zet juist nog een tandje bij, omdat je het goed wilt doen. En ook graag die erkenning hebt. Een ander voorbeeld. Wanneer jouw drijfveer het behalen van doelen en resultaten is, dan is de kans heel groot dan resultaatgerichtheid jouw kwaliteit is, ook zijn die mensen vaak concreet. Het kennen van je kwaliteiten helpt je in je beroepskeuze onderzoek. Daarbij kan je ook doorpakken naar competenties. Voor competenties heb jij aanleg en ervaring? In vacatures zie je vaak al staan om welke competenties worden gevraagd in een baan.

Branches en beroepen

Een volgende stap in je beroepskeuze onderzoek is kijken naar branches en beroepen. Wanneer je weet wat je van nature goed kan, waar jouw aanleg ligt, dan begrijp je welke werkzaamheden en activiteiten jou goed liggen. Je begrijpt in welke werkomgeving je goed tot je recht komen en leert zo keuzes te maken die aansluiten bij jouw behoeften. Wanneer je een goed beeld hebt gekregen van jezelf is het goed om eens buiten jezelf te kijken. Welke werkzaamheden vind je leuk? Welke branches spreken je aan? Of zijn er bedrijven in jouw regio die je interessant vindt?

Beroepskeuzetest

Er wordt soms gedacht dat een beroepskeuzetest antwoord geeft op alle vragen, maar dat is meestal niet het geval. Een beroepskeuzetest geeft richting en ondersteunt je beroepskeuze onderzoek, maar neemt niet alle onderdelen die van belang zijn mee. Daarom zijn de gesprekken in een traject van belang. Wil je een beroepskeuzetest inzetten als onderdeel van een traject dan kan dat natuurlijk! Wil je een analyse doen die richting geeft, inzichten over jezelf en met welke competenties je het beste aan de slag kan gaan? Dan is de Talenten Motivatie Analyse fijn om te doen.

Aan de slag met beroepskeuze onderzoek

Wil je ontdekken wat jouw drijfveren en talenten zijn? Wil je een beroepskeuzetest doen of ontdekken welke werkzaamheden goed bij je passen? Ga dan aan de slag met een coach. In een coach traject leer je jezelf goed kennen. Je vergroot je zelfvertrouwen en leert (betere) keuzes te maken. Een mooie basis voor jouw toekomstige loopbaan. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op de website of neem contact met ons op.

Coach Praktijk Twente is door NOLOC erkend tot Register Loopbaanprofessional. Coach Praktijk Twente is daarnaast ook TMA en DISC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Lees hier tips voor je CV en motivatie.

Beroepskeuze